Page 157 - Uvahy o podnikani
P. 157
dá odlíšiť od podnikateľstva, na ktoré treba talent na orga-
nizovanie zdrojov (peňazí, ľudí, procesov, materiálov atď.).
Zmyslom je produkcia výrobkov a služieb na uspokojova-
nie zákazníka tak, aby vznikla pridaná hodnota a realizoval
sa potrebný zisk. Tak ako každý talent aj ten podnikateľský
treba rozvíjať štúdiom, praxou a opakovanými testmi trhu.
Podnikavec, ktorý iba „čerpá“ fondy a granty, nie je podnika-
teľ. Podnikavcom rozumiem typ skôr oportunistický, obrat-
ne využívajúci vzniknuté príležitosti bez dlhodobého zámeru,
výrobku či služby. Namiesto uspokojovania zákazníka mu ide
o jeho jednorazové využitie (až „ošklbanie“) na zabezpečenie
vlastnej krátkodobej prosperity (v českom prostredí označo-
vané príznačným termínom „byť za vodou“). Podnikavcov
máme nadmieru, podnikateľov len poskromne.
Čo sa teda zmení a čo bude iné? Zamestnanci sa budú
musieť zmeniť na podnikateľov a budú ponúkať hodnotu,
ktorú druhá strana prijme alebo nie. Presadzuje sa niekoľko
zásadných trendov, ktoré môžu znamenať pre podniky ohro-
zenie alebo šancu.
Samoobsluha (self-service, outsourcing to customer) –
veľa vecí si bude zákazník robiť sám (ja si dnes v Amazone
vystavujem sám objednávku, faktúru aj dodací list).
Reintegrácia – svet firiem sa najskôr integroval a potom
špecializoval. Dnes dochádza k reintegrácii (menej operácií
v procese, menej súčiastok v produkte). Firmy vozili súčias-
tku alebo výrobok z jednej špecializovanej haly do druhej
a dnes ho vyrábajú v jednej bunke, kde jeden robotník ovlá-
da všetky operácie. Dnes takto chodí pacient po nemocni-
ci a tiež sa na neho nalepia zbytočné náklady (ak to vydr-
ží), ale aj to sa zmení. Sú nemocnice, kde nebehá pacient
s bolesťami hlavy za špecialistami, ale v centre bolesti hlavy
159