Page 129 - Uvahy o podnikani
P. 129
a odboru, prepájať svety dizajnu, nových materiálov, techno-
lógií a pod. Nedávno sme diskutovali s Miloslavom Karaffom
zo spoločnosti Elcom v Prešove. Hovoril o stratégii polievky.
Keď príde človek do reštaurácie a objedná si polievku, dosta-
ne pomerne rýchlo kvalitné jedlo. Keď si má urobiť podob-
nú polievku doma a pokúsil by sa vyrobiť si aj všetky ingre-
diencie, bude mu to trvať veľmi dlho, výsledok sa nemusí
podariť a cena polievky bude pravdepodobne veľmi vyso-
ká. Podobne je to s inováciami – na trhu je množstvo ingre-
diencií, treba vymyslieť iba správnu polievku. Inovátori teda
nepotrebujú neustále vymýšľať koleso, potrebujú prekonať
hranice svojho odboru a myslenia, potrebujú mať správne
informácie o nových riešeniach vo svete a znalosti, ako robiť
inovácie orientované na zákazníkov (nie iba vyvíjať výrobky
a potom rozmýšľať, kto si ich kúpi. Kľúč k inováciám nie je
ani tak vo vynachádzaní a objavovaní, ale hlavne v sieťova-
ní, spolupráci, v schopnosti prichádzať s novými riešeniami,
ktoré príjemne prekvapia zákazníkov a sú správne uvedené
na trh. Firma Elcom to takto robí a dokáže vyvážať elektro-
niku do Číny a robiť náročné inovatívne riešenia v oblasti
osvetlenia, optiky, medicíny alebo výrobných procesov.
Aká je teda správna odpoveď? Sú úspešnejší inovátori
alebo imitátori? Imitátori, ktorí kopírujú (aj to často nedo-
konale) a pokúšajú sa odlíšiť iba nižšou cenou, nemusia mať
úspech a často doplatia na krvavú vojnu znižovania nákla-
dov. Úspešní sú však inovační imitátori, rovnako ako inováto-
ri, ktorí nie sú zahľadení iba do svojho riešenia, poznajú svet
svojho zákazníka, alebo vytvárajú úplne nový svet zákazníkov.
Jediný, kto rozhoduje o úspechu inovácie, je zákazník. Byť
druhý môže byť niekedy naozaj výhodnejšie, stačí sa pozrieť
na príklady z cyklistických pelotónov. Pri inováciách sa ten
131