Page 44 - Uvahy o podnikani
P. 44
budeme stále viac potrebovať podniky, kde pracujú kreatívni
ľudia, ktorí vidia svet ako celok, viac využívajú pravú moz-
govú hemisféru, vedia hľadať netradičné riešenia, navrho-
vať krásne výrobky, prebúdzať v druhých ľuďoch emócie, cit,
radosť a nachádzať zmysel našich aktivít. Potrebujeme aj
ľudí, ktorí svojou nedisciplinovanosťou, odvahou a voľnos-
ťou dokážu prekonať staré paradigmy a riešenia. Veľmi rád
doma varím a moja manželka často kritizuje chaos, ktorý
počas môjho varenia, ale hlavne po jeho skončení, zostáva
v kuchyni. Snažím sa jej vysvetliť, že ani majster Pavarotti
neupratoval po svojom vystúpení javisko. Snaha o prílišný
poriadok a snaha o perfekcionizmus nám však berú aj veľa
času, stoja peniaze a niekedy spôsobujú aj ochorenia a ďalšie
problémy. Richard Winter charakterizuje nezdravých perfek-
cionistov ako ľudí, ktorí si stanovujú nerealisticky vysoké cie-
le a trpia neustálou sebakritikou a trápením sa nad chybami,
ktoré spravili a pochybnosťami o tom, či robia správnu vec.
Bol som u hudobného skladateľa Pavla Krška a ukazoval nám,
ako dokáže počítač perfektne prehrať všetky noty a nástroje
v orchestri. V tejto perfektnej interpretácii počítača však chý-
bajú duša a ľudskosť. Bol som v banke a konečne som tam
stretol dievča, ktoré sa správalo prirodzene a veľmi príjemne.
Všimol som si však, že sa iba zaúča a práve to bol dôvod, že sa
správalo normálne. Keď ho vytrénujú vo všetkých komuni-
kačných štandardoch banky, aj ono už bude ako stroj – bude
sa usmievať, pýtať sa nacvičené otázky a odpovedať štandar-
dizované odpovede. Anselm Grün píše: „Perfekcionizmus nás
robí nemilosrdnými a neľudskými. Pre svoje ideály nestrpí-
me žiadnu slabosť a polovičatosť. Perfekcionista sa tieto ide-
ály snaží presadiť tvrdohlavosťou a brutalitou... Perfekcionis-
ta žije v systéme, kde je na prvom mieste povinnosť. Všetku
46