Page 123 - Uvahy o podnikani
P. 123
nepodávajú iba dobré jedlo, ale aj svoju lásku k tomu, čo
robia. Prídu k zákazníkovi, vysvetlia, ako pripravili jedlo
a zaujíma ich, ako mu chutilo. Dávajú na tanier viac, ako je
predpísané a tešia sa, keď je zákazník spokojný – a peniaze
zarábajú len tak, popri tom. Asi nie je dobré vtláčať našim
deťom svoju predstavu o živote. Lepšie je ich nechať obja-
vovať svoju vlastnú cestu, na ktorej môžu nájsť veľké dary
a šťastie. Buckminster Fuller, americký vizionár a vynálezca,
raz povedal: „Všetky deti sa rodia ako géniovia: 9 999 z kaž-
dých 10 000 však dospelí rýchlo a nenávratne pripravia o ich
genialitu.“ Škoda – pre dieťa i pre náš svet, ktorý zostane
ochudobnený o jeho talent. Nech žijú kuchári!
Otázky na zamyslenie
Snažili ste sa zmeniť svojmu dieťaťu alebo
spolupracovníkovi jeho predstavu o živote? Prijal
to? Aký ste mali z toho pocit? A aký bol výsledok?
Boli ste v reštaurácii, kde kuchár varí s radosťou?
Vrátite sa tam ešte? Koľko kuchárov, ktorí varia
s radosťou, máte vo vašej firme? A čo vy? Varíte
s radosťou? Kráčate po vlastnej ceste?
125