Page 122 - Uvahy o podnikani
P. 122
jasná – spoznať firmu a viesť ju po ceste, ktorú naprojekto-
val otec. Syn však zdedil otcovu tvrdú hlavu, po určitom čase
sa vzbúril a odišiel. Dnes robí hasiča, vyťahuje ľudí z havaro-
vaných áut a je šťastný. Otec za svoje dividendy vybudoval
hotel a reštauráciu a hľadá dobrých kuchárov... Taký je život.
Aj môj syn sa prihlásil na vysokú školu. Sledoval som, ako sa
doma učí manažment, logistiku, kvalitu. Niekedy mi je štu-
dentov ľúto. Učiť sa suché poučky a definície, normy ISO, 5S
alebo 7P – hrôza a strach. Bol som však ticho, nech sa chla-
pec prepletie cez množstvo zbytočností a potom príde život,
kde sa to všetko naučí. Nepreplietol sa a zo školy ho vyhodi-
li. Pýtam sa ho, čo ho baví a čo robí rád. Jeho odpoveď ma
neprekvapila – variť. Od malička kuchtil, vymýšľal recepty
a servíroval nám rôzne jedlá. ,,Tak var,“ hovorím mu a zda-
lo sa mi, že čakal inú reakciu. Nemyslím si, že deti musia ísť
v šľapajach svojich rodičov. Je lepšie, ak si človek nájde svo-
ju vlastnú cestu, ako keď ide po ceste, ktorú vyšľapal niekto
druhý.
Rozmýšľam nad paralelou medzi mojou profesiou
a umením kuchára a nachádzam veľa spoločného. Správny
výber surovín, normy a štandardy na prípravu jedla, tímo-
vá práca, logistika, JiT, inovácie pri tvorbe jedál s ohľadom
na chuť a zdravú výživu, dizajn, návrh portfólia jedál a nápo-
jov, budovanie vzťahu so zákazníkom, organizácia chodu
kuchyne, kalkulácie atď. Krásna profesia. Každá ľudská práca
môže byť krásna, ak ju robíme s láskou a vidíme v nej zmy-
sel. Je rozdiel uvariť každý deň 150 obedov pre deti v škole
a 150 obedov ľuďom, ktorým chceme spríjemniť prestávku
a priniesť krásny zážitok. Aj chodník sa dá zametať s dob-
rým pocitom, ak nás teší, že ľudia môžu chodiť v príjemnom
prostredí. Mám rád dobrých kuchárov, pretože na tanieri
124