Page 122 - Uvahy o podnikani
P. 122

jasná – spoznať firmu a viesť ju po ceste, ktorú naprojekto-
            val otec. Syn však zdedil otcovu tvrdú hlavu, po určitom čase
            sa vzbúril a odišiel. Dnes robí hasiča, vyťahuje ľudí z havaro-
            vaných áut a je šťastný. Otec za svoje dividendy vybudoval
            hotel a reštauráciu a hľadá dobrých kuchárov... Taký je život.
            Aj môj syn sa prihlásil na vysokú školu. Sledoval som, ako sa
            doma učí manažment, logistiku, kvalitu. Niekedy mi je štu-
            dentov ľúto. Učiť sa suché poučky a definície, normy ISO, 5S
            alebo 7P – hrôza a strach. Bol som však ticho, nech sa chla-
            pec prepletie cez množstvo zbytočností a potom príde život,
            kde sa to všetko naučí. Nepreplietol sa a zo školy ho vyhodi-
            li. Pýtam sa ho, čo ho baví a čo robí rád. Jeho odpoveď ma
            neprekvapila – variť. Od malička kuchtil, vymýšľal recepty
            a servíroval nám rôzne jedlá. ,,Tak var,“ hovorím mu a zda-
            lo sa mi, že čakal inú reakciu. Nemyslím si, že deti musia ísť
            v šľapajach svojich rodičov. Je lepšie, ak si človek nájde svo-
            ju vlastnú cestu, ako keď ide po ceste, ktorú vyšľapal niekto
            druhý.
                Rozmýšľam nad paralelou medzi mojou profesiou
            a umením kuchára a nachádzam veľa spoločného. Správny
            výber surovín, normy a štandardy na prípravu jedla, tímo-
            vá práca, logistika, JiT, inovácie pri tvorbe jedál s ohľadom
            na chuť a zdravú výživu, dizajn, návrh portfólia jedál a nápo-
            jov, budovanie vzťahu so zákazníkom, organizácia chodu
            kuchyne, kalkulácie atď. Krásna profesia. Každá ľudská práca
            môže byť krásna, ak ju robíme s láskou a vidíme v nej zmy-
            sel. Je rozdiel uvariť každý deň 150 obedov pre deti v škole
            a 150 obedov ľuďom, ktorým chceme spríjemniť prestávku
            a priniesť krásny zážitok. Aj chodník sa dá zametať s  dob-
            rým pocitom, ak nás teší, že ľudia môžu chodiť v príjemnom
            prostredí. Mám rád dobrých kuchárov, pretože na  tanieri



                                      124
   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127