Page 67 - Uvahy o podnikani
P. 67
19| Menej je viac
Poznám firmy, ktoré hovoria, že sa orientujú na svojich
zákazníkov a ich obchodní manažéri mávajú nad hlavou
hrubými katalógmi. Čím hrubší katalóg, tým menej pozná-
te zákazníka, dráždim niekedy ľudí z obchodu a marketin-
gu. Choďte do špičkovej reštaurácie a spočítajte počet jedál
v dennom menu – nájdete iba niekoľko, ale výnimočných
jedál. Choďte do podpriemernej reštaurácie a nedopočítate
sa. Na gurmánsky zážitok však zabudnite. Poznám ľudí, ktorí
rozprávajú a nič nepovedia, plánujú a nič neurobia. Menej
býva niekedy viac.
Zoberte si prémiových výrobcov automobilov alebo
počítačov. Tí kvalitní ponúkajú perfektné riešenia, tí menej
kvalitní veľký výber. Ako zákazník nepotrebujem rozprá-
vať BMW, ako má vyzerať perfektné auto, firme Apple, aký
má byť dizajn počítača, alebo firme Atrea, ako sa projektuje
a stavia pasívny dom. Oni to vedia veľmi presne. Pozrite sa
na krásny dizajn – je tam iba to, čo tam má byť. Vychutnajte
si výborné jedlo, je v ňom presne to, čo treba – nič viac a nič
menej. Prečítajte si Rúfusovu báseň a nenájdete v nej žiadne
slová navyše.
Načo mi je remeselník, ktorý ma bude ohurovať svojimi
schopnosťami a pýtať sa ma na rôzne detaily technického
riešenia? Dobrý je taký, ktorý rýchlo pochopí moje predstavy
a vyrieši to za mňa. Odmietam konzultanta alebo lekára, kto-
rí používajú metódu „pokus – omyl“ a neustále sa ma pýtajú,
či sa trafili a som spokojný. Nepotrebujem sériu experimen-
tov a databázu liekov, ale presne to, čo zaberie. Načo mi je
predajca informačného systému, ktorý mi chce predať rôzne
69