Page 20 - Uvahy o podnikani
P. 20
a náš výstup sa skončí neúspechom. Druhou možnosťou je,
že sa vytrénujeme na extrémne situácie fyzickej záťaže, naj-
rôznejšie anomálie počasia a reagovanie na neočakávané
situácie v prírode – zemetrasenie, lavínu, divoké zvieratá,
zranenie a pod. Kto má lepšiu šancu dosiahnuť cieľ? Stratili
sme cit pre vnímanie vecí okolo nás. Namiesto toho od stola
prognózujeme a projektujeme svoju budúcnosť a sme frus-
trovaní, že naše plány zlyhávajú. Máme oslabenú schopnosť
vnímať signály a svet okolo seba a hľadáme „múdrosti“ v kni-
hách a v poradenských firmách. Opisujeme svoju budúc-
nosť na workshopoch a v powerpointoch namiesto použitia
zdravého rozumu a skutočnej akcie, ktorá niečo konkrétne
prinesie.
Aké sú teda prejavy budúceho sveta podnikania, na ktoré
by sme sa dnes mali pripraviť? Začína outsourcing k zákaz-
níkovi, ktorý si časť služieb bude robiť sám – od jedla zo
švédskeho stola v reštaurácii cez letenku, bankové prevo-
dy, fotografie až po tlač kníh, výrobu domáceho piva ale-
bo pečenie chleba. Vznikajú lokálne autonómne jednotky,
v ktorých sa tvorí hodnota – vznikajú kooperatívy, lokálna
výroba a zásobovanie bez potreby prevážania tovaru tisíce
kilometrov. Vzniká práca doma, ktorá môže skvalitniť rodin-
ný život a dáva možnosť zapojiť sa do pracovných sietí aj
obyčajným ľuďom na vidieku. Globálne budú znalosti, lokál-
na realizácia hodnoty. Z reťazca tvorby hodnoty vypadávajú
všetky „parazitujúce“ prvky – vytvára sa priamy vzťah medzi
tvorcom hodnoty a jej konzumentom. Lokálne siete umož-
ňujú adresné a účinné sociálne programy, eliminujú vplyv
politických strán a globálnej mafie. Ide to pomaly, ale svet
prestáva akceptovať výrobky a služby, ktoré nie sú ekologic-
ké. Ak vnímame ekológiu ako vzťah k prostrediu – prírode
22